Saté Ponorogo - kip

Saté Ponorogo komt uit de stad Ponorogo in Oost-Java en is een van de beroemdste saté-
varianten van Indonesië. Het is een Javaanse saté van kip die zich onderscheidt door een paar dingen:

Het vlees wordt in lange repen gesneden (niet in blokjes zoals bij veel andere satés). Die repen worden dan gevouwen en aan de spies geregen, zodat ze mooi dun en mals blijven.
De kip wordt gemarineerd in een kruidige boemboe met o.a. knoflook, koriander, ketumbar, kemiri en vaak ook een beetje ketjap manis. Daardoor krijgt het vlees al vóór het grillen veel smaak.

Bij het grillen wordt de saté regelmatig ingesmeerd met een marinade-olie (vaak vermengd met ketjap en knoflook), zodat hij sappig en glanzend blijft.
Traditioneel wordt Saté Ponorogo geserveerd met een pindasaus die dunner en milder is dan de Madura-variant, en vaak ook iets zoeter door het gebruik van ketjap manis. Soms gaat er een beetje kokosmelk in.

Het is dus een saté die wat eleganter oogt – lange, platte stukken kip – en die een heel malse, zoet-hartige smaak heeft.

Ingrediënten: (voor ca. 4 personen)

1/2 kg. kipfilet of kippendijen
2 teentjes knoflook
3 kemiri-noten (of 1 el cashewnoten, geroosterd, als vervanger)
1 tl korianderzaad (ketumbar), geroosterd
½ tl witte peperkorrels
1 el ketjap manis
1 el olie (liefst arachide- of zonnebloemolie)
½ tl zout
½ tl gula jawa (of bruine suiker)

Bereiding:

Snijd de kip in lange, dunne repen (ongeveer 1 cm breed, 6–8 cm lang).
Dit is typisch voor Saté Ponorogo: geen blokjes, maar slierten kip.
Maal de knoflook, kemiri, korianderzaad en peperkorrels fijn in een cobek/vijzel of blender.
Meng dit met ketjap manis, olie, zout en gula jawa tot een gladde marinade.

Meng de kiprepen met de marinade en laat minimaal 2 uur intrekken (liefst een hele nacht in de koelkast).
Rijg de kiprepen zigzaggend of gevouwen aan satéstokjes. Zo krijg je de typische “platte” look.

Rooster de saté boven houtskool (of een grillpan) tot de kip gaar en mooi bruin is.
Strijk tijdens het grillen nog wat van de marinade-olie over de saté zodat hij sappig en glanzend blijft.
 

Zo eet men in Ponorogo de saté ook wel gewoon puur van de grill, zonder saus – alleen met lontong (kleefrijst), een beetje komkommer en sambal erbij.


"Saté is niet zomaar eten, het is een stokje geluk!"

Saté: het bewijs dat eenvoud onweerstaanbaar kan zijn. 🥢🔥

Reacties