Saté ku batata

Saté ku batata (ook wel geschreven als sate koebatatá of saté koebatata). Dat is een gerecht dat niet uit Indonesië zelf komt, maar uit de Indische en Surinaams-Javaanse keuken.

Het is een soort Indische/Surinaamse satévariant waarbij het vlees (vaak kip of rund) wordt gecombineerd of geserveerd met aardappelen (batata). In Surinaams-Javaanse taal wordt "batata" gebruikt voor aardappel.

Er zijn twee bekende vormen:

  • Saté ku batata: stukjes vlees aan een stokje, vaak gemarineerd in een kruidige ketjapmarinade, en daarna geserveerd met gefrituurde aardappelstukjes of een soort aardappelkoekjes erbij.

  • Soms wordt het ook gebruikt voor een gerecht waarbij aardappel en vlees samen geserveerd of verwerkt worden, een beetje zoals een kruising tussen saté en een stoofgerecht, maar dan met de satésaus erbij.

Het gerecht is dus een leuke Indo-Surinaamse mix – saté op z’n Javaans, met de aardappel die door de Surinaamse eetcultuur is toegevoegd. 

Ingrediënten:

Voor de saté:

1/2 kg kipfilet of runderlappen (in blokjes gesneden)
3 teentjes knoflook (fijngehakt)
2 sjalotjes (gesnipperd)
3 el ketjap manis
1 el ketjap asin (zoute ketjap)
1 el olie
1 tl ketoembar (korianderpoeder)
½ tl djinten (komijn)
1 tl gula djawa of bruine basterdsuiker
½ tl sambal oelek (meer of minder naar smaak)
1 el citroensap

Voor de batata (aardappeltjes):

4 middelgrote aardappelen (geschild, in blokjes of frietjes gesneden)
snufje zout
olie om te frituren

Voor de saus (optioneel):

200 ml kokosmelk
2 el pindakaas
2 el ketjap manis
1 tl sambal badjak
1 tl gula djawa

Bereiding:

Meng knoflook, sjalot, ketjap manis, ketjap asin, olie, ketoembar, djinten, suiker, sambal en citroensap. Voeg de kip of rund toe en laat minstens 2 uur (liefst een nacht) marineren in de koelkast.

Rijg het vlees aan sat éstokjes.
Grill of rooster de saté boven houtskool, grillpan of barbecue tot het gaar en mooi gekarameliseerd is.

Batata maken:

Frituur de aardappelblokjes of frietjes in hete olie tot goudbruin en knapperig. Bestrooi met wat zout.

Saus (optioneel):

Verwarm kokosmelk met pindakaas, ketjap, sambal en gula djawa tot een gladde saus. Laat zachtjes indikken. Goed roeren en let op dat de saus niet aanbrandt.

Leg de saté op een bord, giet er eventueel wat saus overheen.
Serveer de batata (aardappelblokjes) erbij als garnituur.

Reacties