Nyonya saté - kip
Nyonya saté kip is een Indonesische kipsaté, gekenmerkt door de Nyonya-keuken die een mix is van Chinese en Maleisische invloeden, wat resulteert in unieke smaken door kruiden als citroengras, gember, en belachan. Voor een Nyonya-stijl saté snijd je kippendijen in blokjes, marineer je deze in een kruidig mengsel met ingrediënten zoals galanga, tamarinde, trassi en limoenblaadjes. Daarna rijg je de kip aan satéprikkers en gril of bak je ze gaar, waarna ze geserveerd worden met de bijpassende Nyonya satésaus.
Ingrediënten:
1 kg kipdijfilet, in blokjes gesneden
1 ui of sjalot, fijngehakt
3-4 knoflooktenen, fijngestampt
3 cm gember (djahé), fijngestampt
3 cm galangawortel (laos), fijngestampt
2-3 rode pepers (lombok), fijngehakt (optioneel)
5 eetlepels ketjap manis (zoete sojasaus)
2 eetlepels tamarinde (asem djawa)
1 theelepel trassi (gefermenteerde garnalenpasta)
4 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
Satéprikkers, geweekt in water
Bereiding:
Maal de ui, knoflook, gember, galanga en pepers fijn in een hakmolentje of stamp ze fijn in
een vijzel. Meng dit mengsel met de ketjap manis, tamarinde, en trassi in een kom. Doe de blokjes kip in de schaal met de marinade en zorg dat alle stukjes goed bedekt zijn. Dek af en laat de kip minimaal 4 uur, maar liever een nacht, marineren. Rijg de gemarineerde kipstukjes aan de geweekte satéprikkers. Verhit een grill of barbecue op middelhoog vuur. Grill de saté, draai ze regelmatig om en bestrijk ze eventueel met de overgebleven marinade tot ze gaar en mooi goudbruin zijn.
Serveer de Nyonya saté kip traditioneel met pindasaus (sambal kacang) en atjar (groenten in zuur)
De saus:
150 g geroosterde pinda’s (ongezouten)
2 rode lomboks of rawits (meer of minder naar smaak)
2 tenen knoflook
2 el tamarindepasta opgelost in 100 ml warm water
200 ml kokosmelk
1 el gula jawa (palmsuiker)
1 tl trassi (optioneel, voor de hartige diepte)
Zout naar smaak
Kacangsaus bereiden:
Maal de pinda’s fijn.
Fruit in een pan de knoflook, lombok en eventueel de trassi tot het geurt.
Voeg de gemalen pinda’s toe, samen met kokosmelk, tamarinde en gula jawa.
Laat dit op laag vuur pruttelen tot een dikke, romige saus. Proef en breng op smaak met zout (en eventueel een klein beetje ketjap als je ‘m zoeter wilt).
Reacties
Een reactie posten