Saté sapi manis - rundvlees

Saté Sapi Manis is een Indonesisch gerecht van gegrilde rundvleesspiesjes, waarbij het vlees gemarineerd wordt in een zoete, hartige marinade. “Sapi” betekent rund, en “manis” zoet. De smaak komt dus vooral van ketjap manis, vaak gecombineerd met div. kruiden en soms met een beetje sambal voor pit. Het is eigenlijk een beetje het rundvleesbroertje van de bekendere saté ayam (kip), maar dan wat steviger en dieper van smaak.

Ingrediënten: (voor ca. 4 personen)

500 g rundvlees (biefstuk of kogelbiefstuk, in blokjes gesneden)
3 el ketjap manis
2 el sojasaus (zout)
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 sjalotten, fijngesneden
1 tl korianderpoeder (ketumbar)
½ tl komijnpoeder (djinten)
1 tl palmsuiker (of bruine suiker)
1 el olie (arachide of zonnebloem)
1 tl sambal oelek (optioneel, voor een beetje pit)
satéstokjes (in water geweekt tegen verbranden)

Voor de saus:

4 el ketjap manis
1 el sojasaus
1 tl palmsuiker
½ limoen (sap)
1 kleine rode peper, fijngesneden (optioneel)

Bereiding:

Meng in een kom de ketjap manis, sojasaus, knoflook, sjalot, koriander, komijn, suiker, olie en eventueel de sambal. Voeg de blokjes rundvlees toe, meng goed en laat minimaal 2 uur marineren (het liefst een hele nacht).

Rijg de stukjes vlees aan de satéstokjes.
Rooster de saté op de barbecue of grillpan, telkens insmeren met wat marinade voor extra glans. Ongeveer 2-3 minuten per kant, tot het vlees mooi bruin en geurig is.

Meng alle ingrediënten voor de saus en verwarm kort in een klein pannetje.
Saté serveren met de ketjapsaus, witte rijst of lontong, en wat atjar of kroepoek erbij.

"Saté is niet zomaar eten, het is een stokje geluk!"

Elke hap vertelt een verhaal van vuur, smaak en traditie. 🥢🔥

Reacties