Saté Udang is een Indonesisch gerecht waarbij sappige garnalen worden gemarineerd in een aromatische mix van kruiden en specerijen, vervolgens aan satéprikkers geregen en gegrild. Het is een populaire streetfood-snack in Indonesië, vaak geserveerd met een pittige tomaten-sambalsaus of een zoete chilisaus.
De combinatie van citroengras, knoflook, trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en tamarinde geeft het een onweerstaanbare diepte van smaak.Stel je voor: een zonovergoten strand, een barbecue die zachtjes sist, en de geur van geroosterde garnalen die zich mengt met de zilte zeelucht. Dat is Saté Udang op z’n best.
Ingrediënten: Voor 4 personen
300 g rauwe gepelde garnalen
1 stengel citroengras (fijngehakt)
2 teentjes knoflook (fijngehakt)
1 tl sambal oelek
10 g gula djawa (palmsuiker)
1 blokje trassi (gefermenteerde garnalenpasta)
1 el tamarindepasta
zonnenbloem olie
12 satéprikkers (geweekt in water)
Bereiding:
Marinade maken: Meng alle ingrediënten voor de marinade en wrijf ze fijn in een vijzel. Voeg olie toe en meng met de garnalen. Laat minstens 30 minuten marineren in de koelkast.
Saté rijgen: Rijg 4 garnalen per stokje, zorg dat ze stevig vastzitten.
Grillen: Rooster de saté op een hete grill of barbecue tot ze roze en gaar zijn (± 2 minuten per kant).
Serveren: Serveer met kecapsausje en garneer met lente-ui. Heerlijk met rijst en een frisse salade!

Reacties
Een reactie posten