Saté bebek wordt gemaakt van malse stukken eendenvlees. De saté wordt op dunne bamboespiesjes geregen, langzaam boven gloeiende houtskool geroosterd en af en toe ingestreken met kecap zodat het vlees een glanzende, donkerbruine karamellaag krijgt.
De smaak van sappig eendenvlees is heerlijk en deze saté heeft een hartige smaak, gevolgd door een subtiel zoetje en een hint van citrus van de limoen. De rook van het houtskool geeft het geheel een warme, bijna nootachtige ondertoon. Anders dan kip of rundvlees heeft eend iets stevigers, bijna fluweelachtig "bite".
Wat het zo bijzonder maakt is dat saté bebek niet zo vaak op het menu staat als saté ayam of saté kambing. Juist daardoor voeld het speciaal – alsof je iets proeft dat eigenlijk voor een feest of speciale gelegenheid is bedoeld.
Saté bebek is een traktatie voor wie eens buiten de gebaande paden wil eten. De combinatie van het rijke eendenvlees, de subtiele kruiden en het lichte rookaroma maakt het een gerecht dat je niet snel vergeet. En eerlijk gezegd – na één bord wil je eigenlijk meteen nog een tweede.
Ingrediënten:
ca 1/2 kg. vlees van eend
1 theel zout
1/2 theel peper
1 eetl limoensap
12 sate stokjes
olie
Ingrediënten kecapsaus: (ketjapsaus)
ong.200 ml kecap manis
limoensap naar smaak
1 grote rode lombok1 (zaadjes erin laten van pittigheid)
1 tomaat
2 sjalotjes
Alles klein maken, ontpit de tomaat en door elkaar roeren
Bereiding:
Snijd het vlees in stukjes en besprenkel dit met het citroensap en laat 15 minuten intrekken en spoel daarna af. Bestrooi het vlees met de peper en het zout en rijd het daarna aan de stokjes. Wrijf de saté in met de olie en rooster het daarna boven een houtskoolvuurtje bruin en gaar.
Serveer daarbij de sambal kecap.

Reacties
Een reactie posten