Saté ayam Blora
Saté Blora is een bijzondere soort saté die afkomstig is uit Blora, een stad in Midden-Java, Indonesië. Het is vooral bekend als Saté Ayam Blora (kippensaté), maar het heeft een heel eigen bereidingswijze en presentatie die afwijkt van de “standaard” Javaanse saté.
Blora is een landelijk gebied met veel kippenhouderij. Daar ontstond een lokale variant van saté waarbij alles wordt gemaakt van de kip: vlees, lever, hart, en soms zelfs kippenhuid. In Blora is saté vaak een ontbijtgerecht, geserveerd in de ochtend bij kleine warungs of op de markt.
Ingrediënten: (voor 4 personen)
Voor de kip en marinade:
1 kg kipdijfilet, in blokjes van 1,5 x 1,5 cm
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 tl ketoembar (korianderpoeder)
1 tl djahé (gemberpoeder)
1 tl laospoeder
1 tl djintan (komijn)
1 tl gula djawa (of bruine suiker)
2 tl sambal oelek
4 el ketjap manis
Sap van ½ citroen
Zout en peper naar smaak
Satéstokjes (min. 20, geweekt in water)
Voor het lakken tijdens grillen:
Extra ketjap manis
Bakkerskwastje
Bereiding:
Fruit de ui en knoflook in een beetje olie tot glazig.
Laat afkoelen en mix samen met de specerijen, gula djawa en sambal tot een pasta.
Meng deze pasta met de kipblokjes, voeg ketjap, citroensap, zout en peper toe.
Laat minimaal 1 uur marineren (liefst een nacht).
Rijg de kip aan de stokjes.
Grill op lage temperatuur op de barbecue of grillpan.
Lak regelmatig met ketjap manis voor een mooie glans en diepe smaak.
Keer regelmatig tot goudbruin en gaar.
Kuah kuning ( bouillon) maken:
Verhit olie, fruit de bumbu halus samen met de specerijen en geurige kruiden (daun jeruk, salam, sereh) tot ze aromatisch zijn. Voeg bouillon en kokosmelk toe, breng zachtjes tot een lichte kook; behoud de vloeibare bouillon
Serveer: Leg enkele satéstokjes in een lage kom of diep bord.
Schenk er wat kuah kuning (gele bouillon) in.
Garneer met pindasaus, bawang goreng, ketjap manis en bieslook.
Serveer met lontong of rijst ernaast of eronder, en eventueel een partje limoen voor frisse smaak en eventueel gebakken uitjes (bawang goreng) of atjar
Reacties
Een reactie posten