Wat is saté precies?
Wat is saté precies?
Saté is gemarineerd vlees dat aan kleine stokjes (vaak van bamboe) wordt geregen en vervolgens gegrild of geroosterd. De satéstokjes worden meestal geserveerd met een pindasaus (satésaus), rijst of lontong (kleefrijst), en soms met atjar (zure groentjes) of kroepoek.
Veelvoorkomende soorten saté
-
Saté ayam – Kip (de meest bekende)
-
Saté babi – Varkensvlees
-
Saté kambing – Geitenvlees (in Indonesië heel populair)
-
Saté sapi – Rundvlees
-
Saté lilit – Uit Bali, vaak met vis of kip, gemengd met kokos en kruiden en om een stokje gewikkeld
Pindasaus
De saus is eigenlijk bijna net zo belangrijk als het vlees. De klassieke satésaus wordt gemaakt van:
-
Pindakaas of gemalen pinda’s
-
Knoflook en ui
-
Ketjap manis (zoete sojasaus)
-
Sambal
-
Kokosmelk of water
-
Citroensap of limoensap
Wist je dat…?
-
In Indonesië is saté echt straateten: je vindt het overal, van simpele stalletjes tot chique restaurants.
-
In Nederland eten we saté ook vaak bij frieten of nasi/bami, terwijl het in Indonesië meestal met rijst of lontong gegeten wordt.
-
Saté wordt meestal gegrild op houtskool, wat het die typische rokerige smaak geeft.
In Nederland
Saté is vaak synoniem geworden met pindasaus. Je vindt hier zelfs saté-kroepoek, satésalade en satéballen. Maar in Indonesië wordt saté lang niet altijd met pindasaus gegeten.
Wil je zelf saté maken? Ik kan je helpen met recepten voor verschillende soorten – van klassiek Indonesisch tot een moderne twist. Zin om te koken?
Reacties
Een reactie posten