Saté wangi - kip

Het is een bijzondere saté uit West-Java (Sunda), meestal gemaakt van kip of geit, maar ook rund komt voor.

De naam “Wangi” betekent letterlijk geurig, en dat is precies de charme: het vlees wordt gemarineerd met kruiden die een heel aromatische geur geven, vaak met citroengras (sereh), laos, knoflook, koriander, kemiri en soms kokosmelk. Door het roosteren op houtskool komt er een heerlijke, bijna bloemige geur vrij – vandaar de naam.

Meestal wordt Saté Wangi geserveerd met een lichte pindasaus of soms zelfs met een zoetzure ketjapsaus, minder zwaar dan de klassieke saté kambing of saté ayam. In sommige streken wordt er ook wat gebakken uitjes en verse sambal bij geserveerd.

Het is dus echt een geurige, verfijnde saté die meer draait om de frisse kruiden dan om een dikke saus.

Ingrediënten: (voor ± 4 personen)

1/2 kg. kipfilet of kippendijen (in blokjes van 2 cm)
2 el ketjap manis
1 el zoete sojasaus (optioneel: kecap asin erbij voor balans)
1 el olie (arachide of zonnebloem)
1 tl zout
½ tl witte peper

Boemboe (kruidenpasta):

3 tenen knoflook
4 sjalotjes
3 kemirinoten (licht geroosterd)
1 stukje laos (2 cm, vers)
1 stukje gember (2 cm)
2 stengels sereh (alleen het witte deel, fijngehakt)
1 tl korianderzaad (geroosterd)
½ tl komijnzaad (geroosterd)
1 el palmsuiker (geraspt)

satéstokjes (in water geweekt)

Bereiding:

Maal knoflook, sjalotjes, kemiri, laos, gember, sereh, koriander en komijn fijn in een cobek/vijzel of keukenmachine tot een pasta.

Meng de boemboe met ketjap manis, olie, zout, peper en palmsuiker. Voeg de kipblokjes toe en laat minstens 2 uur marineren (liefst een nacht in de koelkast). 

Steek de kipstukjes aan de satéstokjes. Zorg dat het vlees niet te dicht op elkaar zitten.

Rooster de saté boven gloeiende houtskool (of in een grillpan) tot het vlees gaar en licht gekarameliseerd is. Bestrijk tussendoor af en toe met de overgebleven marinade.

Serveer de saté met wat gebakken uitjes (bawang goreng) erover, sambal naar smaak, en eventueel een lichte pindasaus of ketjapsaus.

Sfeer-tip: Saté Wangi komt het beste tot zijn recht met nasi putih of lontong, een frisse atjar en wat kroepoek erbij. De geur van sereh en laos maakt het echt een feestelijk gerecht.

Vertel: hoe smaakte de saté? 🍢

Heb je dit gerecht geprobeerd? Laat hieronder je reactie achter – ik lees alles met plezier.

Plaats je reactie

Reacties