Saté ayam betawi - kipgehakt

Saté Ayam Betawi is een Indonesisch gerecht afkomstig uit de Betawi-cultuur in Jakarta. Het onderscheidt zich door het gebruik van kipgehakt in plaats van hele kipstukken. Het gehakt wordt op smaak gebracht met een rijke mix van kruiden en specerijen, gevormd tot balletjes, aan stokjes geregen en vervolgens gegrild. 

Tijdens het grillen worden de balletjes regelmatig ingesmeerd met een romige, kruidige saus op basis van kokosmelk.

Ingrediënten:

½ kg kipgehakt
2 kemirienootjes
1 eetl trassiewater
4 jeruk purut blaadjes
2 eetl gula jawa (palmsuiker)
1 ½ theel zout
1 eetl asemwater
olie
satéstokjes

Ingrediënten: Bumbu/Boemboe:

2 theel peper
1 eetl jinten/jinten
2 eetl ketumbar
3 eetl geraspte kokos
5 rode sjalotten
5 teentjes knoflook

Saus voor tijdens grillen in te smeren:

1/2 theel kunyit
3 kemirienoten
200 ml dikke kokosmelk

Bereiding:

Maal met een mixer de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een mooie gladde pasta. Verhit in een wadjan wat olie en fruit hierin de bumbu en de jeruk purut blaadjes voor 3 minuten. Meng de gefruite bumbu samen met de gula jawa en wat zout door het gehakt. 
Voeg dan het asemwater toe en maak balletjes van het gehakt en rijg dit aan de saté stokjes.


Maak de kemirienoten fijn. Verwarm de kokosmelk en voeg de kemirie en de kunyit toe.
Rooster het vlees gaar boven een zacht houtkoolvuurtje en bestrijk het vlees regelmatig met de kokossaus.

Reacties

Populaire posts